6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

(en wat je eraan kan doen)

In de SEO-wereld van vandaag speelt webdesign een grotere rol dan je misschien denkt.
De ervaring van jouw bezoeker is een van de grootste ranking-factors.
En daarom heeft het design van je website (de structuur) en de manier waarop jouw bezoekers met je website omgaan, een direct effect op je ranking in de zoekresultaten van Google.

In dit artikel haal ik een aantal punten aan over webdesign die een directe impact hebben op je SEO prestaties en vindbaarheid in Google. Ik geef ook tips over wat je kan doen om dit te verbeteren.

Hier gaan weā€¦

De navigatiestructuur van je website

vindbaarheid in google

De navigatiestructuur van je website heeft impact op meerdere belangrijke meetwaarden, onder andere de gemiddelde tijd op de pagina, bounce rate, engagement rate, en conversion rate.

Deze factoren helpen niet alleen om je zoek resultaten in zoekmachines als Google te verbeteren, maar ze dragen ook bij tot verhoogde omzet en winst.

Wanneer bezoekers de informatie die ze zoeken op je website niet vinden, of als ze niet weten wat de volgende stap is, dan zijn ze weg en laat je een hoop geld op tafel liggen.

Hoe maak je een goede navigatiestructuur? Laat je begeleiden door een professionele web-architect šŸ˜‰.

Hier zijn een paar tips:

 • Houd het hoofdmenu simpel. Beperk het aantal menu-items om verwarring te voorkomen.
 • Vermijd complex of technisch jargon in het hoofdmenu. Gebruik in plaats daarvan vertrouwde termen.
 • Zorg ervoor dat het hoofdmenu op elke pagina beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk is. Maak het desnoods ā€˜stickyā€™ bovenaan.
 • Het is essentieel dat je hoofdmenu ook op kleinere toestellen even toegankelijk is.
 • Voeg een zoekveld toe zodat je bezoekers snel kunnen opzoeken wat ze nodig hebben.
 • Zorg ervoor dat de URL van elke pagina helder, beknopt en beschrijvend is. Een gemiddelde gebruiker zou in staat moeten zijn om te gissen waar je pagina over gaat door enkel naar de URL te kijken.
 • Behalve URLā€™s, is het even belangrijk om beschrijvende ankerteksten te gebruiken voor interne links op je website.

Een goed opgebouwd en creatief navigatie menu maken dat ook de SEO strategie ondersteunt en ook je vindbaarheid in Google verbetert is dikwijls een werk van afwegen. Je moet soms een beetje creativiteit opofferen om iets te maken dat gebruiksvriendelijk en intuĆÆtief is.

Een hamburgermenu ziet er bijvoorbeeld goed uit, maar is niet de beste oplossing in termen van SEO.

Een goed gestructureerd menu met heldere categorieĆ«n kan ook zorgen voor ā€˜rich resultsā€™ op de zoekpagina. Dit verhoogt ook geloofwaardigheid en organische click-through rate. Hier is een voorbeeld.

6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

De ā€˜pagina niet gevonden 404ā€™ pagina

Je mag gerust stellen dat een bezoeker gewoon weggaat wanneer hij op een ā€˜pagina niet gevondenā€™ fout uitkomt.

De ā€˜404ā€™ foutmelding komt op wanneer er een link niet werkt, of wanneer er een pagina bezocht wordt die niet meer bestaat. De meeste 404 paginaā€™s zien er zo uit:

6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

Zoals je kan zien doet deze pagina absoluut niks om je bezoeker op jouw website te houden.
Met een klein beetje creativiteit en strategie kan je het echter omtoveren in een gebruiksvriendelijke pagina die jouw bezoeker aanmoedigt om op je website te blijven.

Hier zijn een paar tips om jouw 404 pagina voor jou en jouw SEO strategie aan het werk te zetten:

 • Gebruik geen generiek design. Wees creatief en ontwerp een interessante 404 pagina.
 • Communiceer duidelijk dat je bezoeker een foute link gevolgd heeft of dat de pagina niet bestaat.
 • Voeg een zoekformulier toe om je bezoeker de mogelijkheid te geven binnen je website te zoeken naar specifieke content.
 • Lijst een paar belangrijke paginaā€™s op je 404 pagina en moedig hen aan om die te bekijken.

Idealiter heeft jouw website geen dode links, maar de mogelijkheid van een 404-error uitsluiten is onmogelijk. Een bezoeker kan bijvoorbeeld een 404 error uitlokken door manueel een verkeerde URL in te typen.

Daarom ben je er best op voorbereid door een unieke 404 pagina te creƫren. Dit zorgt ervoor dat je jouw bezoekers op je website houdt (verhoogt hun on-page time), en verkleint de bounce-rate. Deze positieve signalen zullen je later helpen in je zoekmachine rankings.

6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

De laadtijd van een website

Hoe snel jouw website laadt is een enorm belangrijke zoekmachine ranking factor en dus belangrijk voor je vindbaarheid in Google. De manier waarop jouw website structureel ontworpen is kan een enorme impact hebben op hoe snel jouw webpaginaā€™s laden.

Gebruik deze gratis tool om de laadtijd van je website te testen. Idealiter zou je pagina op minder dan een seconde geladen moeten zijn.

De jouwe duurt langer om te laden? Dan kan je deze tips volgen:

 • Minimaliseer je CSS en JS bestanden.
 • Gebruik gecomprimeerde afbeeldingen (meer over afbeeldingen in het volgende hoofdstuk).
 • Minimaliseer HTTP requests.
 • Minimaliseer het gebruik van redirects.
 • Gebruik caching.
 • Upgrade je hosting.
6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

Chinees? Schakel dan jouw favoriete web-architect in šŸ˜‰.

Afbeeldingen, afbeeldingsformaat en alt tekst

Bijna alle websites gebruiken afbeeldingen.

Relevante en interessante afbeeldingen helpen de gemiddelde on-page time en engagement op je website verhogen en dus ook je vindbaarheid in Google.

Veel afbeeldingen gebruiken zorgt er echter voor dat je website vertraagt, wat een groot probleem is.

Zoals we daarnet al besproken hebben, is een trage website verschrikkelijk voor zoekmachine ranking.

En dan nog iets, wat als jouw afbeeldingen helemaal niet laden? Wat krijgen je bezoekers dan te zien?

Hier zijn een aantal tips over afbeeldingen:

 • Voeg relevante zoekwoorden toe aan de titels (bestandsnamen) van je afbeeldingen.
 • Zorg ervoor dat je een beschrijvende en zoekwoord-rijke alt tekst toevoegt aan elke afbeelding die je gebruikt. Zoekmachines begrijpen (nog) geen afbeeldingen, ze gebruiken de alt tekst en indexeren de afbeeldingen voor bepaalde keywords. De alt tekst wordt ook gebruikt wanneer een afbeelding niet geladen kan worden, en ook in screen-readers voor mensen met zichtproblemen.
 • Het is belangrijk om gecomprimeerde afbeeldingen te gebruiken om server load te beperken en je laadtijd te verhogen.

Pop-ups

Ik zie bij zoveel websites dat pop-ups onmiddellijk verschijnen zodra de pagina is ingeladen. Dat is voor 2 redenen bad practice:

1: Je verliest geloofwaardigheid. Die bezoeker zoekt naar informatie, maar is eerst de ene na de andere pop-up aan het wegklikken.

2: Ten tweede, wanneer jouw bezoeker die pop-up onmiddellijk tegenkomt, raakt hij misschien gefrustreerd en verlaat onmiddellijk jouw website. Dat stuurt een negatief signaal naar Google dat bezoekers niet blij zijn met je website in de zoekresultaten. Als het geen perfecte fit is voor dat zoekwoord ā€“ wat dit negatieve signaal suggereert ā€“ gooit Google je pagina gewoon uit de ranking.

Beperk het gebruik van pop-ups. Wanneer je een event of lead-magnet wil promoten, kies dan strategisch waar en wanneer je de pop-up laat verschijnen om je vindbaarheid in Google te verbeteren.

Leeservaring

Het is onbetwistbaar het meest kritieke deel van je website design dat enorm effect heeft op je SEO strategie en vindbaarheid in Google.

Online gebruikers willen informatie. Ze surfen over het internet en verschillende websites om inhoud te consumeren en antwoord te vinden op hun vragen. Jouw website zou ontworpen moeten zijn op een manier waarop die antwoorden zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk gepresenteerd worden.

Een aangename leeservaring kan tot meer on-page time leiden, lagere bounce-rate, en meer engagement. Al die factoren (en meer) vertalen zich uiteindelijk in betere zoekmachine rankings.

6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google
On his laptop, a man selects a facial smiling emoticon to display on the virtual screen. The user experience or customer satisfaction survey, poll, or questionnaire. Customer is the concept.

Hier zijn een paar tips om een fantastische leeservaring voor je bezoekers te creƫren:

 • Kies geen donkere achtergrondkleuren. Houd het bij wit en licht.
 • Laat genoeg witruimte.
 • Gebruik grote lettertypes.
 • Gebruik een lettertype dat makkelijk leesbaar is op een scherm. De meeste mensen prefereren een sans serif font.
 • Verdeel je content in hoofdingen, sub-hoofdingen, bullet points, etc.
 • Gebruik korte zinnen en paragrafen om je content gemakkelijk consumeerbaar te maken.
 • Gebruik afbeeldingen, infographics en videoā€™s om de content te verdelen en interessant te houden. Niemand houdt van een massieve muur van tekst.

Conclusie

Traditioneel gezien zijn webdesign en SEO twee aparte aspecten van een online business. Tegenwoordig zijn de grenzen ietwat vervaagd.

Een goed ontworpen website zorgt voor een betere gebruikservaring, wat tegenwoordig een cruciale factor is in zoekmachine optimalisering (SEO) en dus vindbaarheid in Google. Het is belangrijk om te weten dat deze twee aspecten tegenwoordig mooi samen moeten werken, en een even belangrijke rol spelen in je kansen om hoog in Google te staan.

Wil je graag weten hoe jouw website eraan toe is, of wil je graag begeleiding in het opzetten van je website of online business, dan mag je me altijd contacteren via natascha@mindyourownbusiness.eu.

Comments

Vergelijkbare berichten