De voor-en nadelen van een (gratis) sitebuilder ten opzichte van WordPress

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, de gratis of bijna gratis sitebuilders zoals jouwweb, wix, weebly, oneDOTcom. Ze maken het ongelofelijk gemakkelijk om zonder technische kennis zeer snel een mooie website uit je hoed te toveren.

Veel van die sitebuilders hebben ook een waaier aan ‘apps’ waardoor je verschillende andere tools kan koppelen of extra functionaliteit kan toevoegen. Die apps zijn dan uiteraard niet altijd gratis (ze moeten ergens hun business van kunnen bouwen he).

Je ziet het al, een hoop voordelen…

Maar is dat wel echt zo?

Wel… ja… op voorwaarde dat jouw website dient als een statisch visitekaartje.

Ik ga echt niet zeggen dat je geen mooie website kan maken met een (gratis) sitebuilder. Absoluut niet, wat ik wel wil zeggen is dat je met de gratis functionaliteit zeer snel tegen beperkingen aan loopt.

wordpress vs gratis sitebuilderJe kent waarschijnlijk wel het gezegde: ‘voor niks gaat de zon op’. Dit is hier ook van toepassing.

Achter elke gratis sitebuilder staat een bedrijf dat, je hoort het al, winst wil/moet maken. Een bedrijf dat niets wil verdienen is een VZW of liefdadigheidsorganisatie. En webbouwers zijn dat dus absoluut niet.

En die omzet en winst halen ze, terecht, uit die beperkingen waar jij vroeg of laat tegenaan loopt.

De prijs die ze vragen om je verder te helpen valt soms wel mee, maar soms wordt er ok van geprofiteerd en betaal je handen vol geld voor elk klein stukje functionaliteit dat je wenst toe te voegen. Op zich dus een businessmodel zoals een ander. Het belangrijkste is dat jij er tevreden over bent.

Mensen die mij kennen weten dat ik pro-Wordpress ben. Dat heeft ook zijn redenen.

Ondertussen ben ik al bijna 20 jaar bezig met web-platformen en heb ik de meeste sitebuilders en cms systemen al wel minstens 1 keer bekeken. Tot 6 jaar geleden was ik bijvoorbeeld vooral bezig met Drupal sites.

Waarom ben ik omgeschakeld? Drupal kan je ongeveer vergelijken met WordPress, de functioaliteit wordt opgebouwd door middel van modules, en hoewel Drupal mettertijd evolueerde, konden de module-bouwers niet echt volgen, waardoor de sites verouderd raakten. Terzelfdertijd heft WordPress een enorme sprong voorwaarts gemaakt en een echte developer-community uitgebouwd. Die community volgt de evolutie van WordPress op de voet, waardoor de meeste plugins ook up-to-date blijven.

Wat heeft het een nu met het ander te maken?

Je kan uiteraard een gratis wordpress blog creëren via wordpress.com. Met deze optie kom je echter snel dezelfde beperkingen tegen als bij de sitebuilders (remember, voor niks gaat de zon op).

Wanneer je echter investeert in een goede hosting, kan je de volledige versie van WordPress gaan installeren. En dan gaat er een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor je open…

Want weet je, de MEESTE WordPress plugins hebben een gratis versie. En in 75% van de gevallen voldoet die gratis versie voor jou. Het is enkel wanneer je op zoek bent naar heel specifieke functies dat je de premium versie nodig hebt.

wordpress vs gratis sitebuiderIk geef toe, WordPress heeft een iets grotere leercurve. Het is dan ook belangrijk dat je bij je keuze van platform goed nadenkt over wat jij van je website verwacht. Nu, maar ook binnen een jaar, of drie, of vijf.

Ga goed kijken wat de opties zijn van de verschillende aanbieders. En als je alles overweegt is het misschien wel interessant om een wordpress-designer in te schakelen om je site initieel op te zetten. Iemand die jou ook leert hoe je optimaal met je site werkt en hoe je hem verder kan uitbouwen. Met of zonder hulp…

P.S. Ik ken toevallig wel iemand die je met het bouwen van een WordPress website kan helpen 😉

Op jouw succes,

Natascha

Wil je graag zelf aan de slag maar heb je een duwtje in de rug nodig? Check de agenda voor workshops en vrijblijvende Q&A dagen.

Natascha Vantuykom

Natascha Vantuykom

Natascha helpt je met de online technische toestanden van je business. Website, e-mail automatisatie en social media planning. Als handy woman zet ik voor jou de puzzelstukjes op de juiste plaats. natascha@mindyourownbusiness.eu

Delen:

Meer Posts

online businesses

De 5 cruciale elementen van online businesses

Succesvolle online businesses hebben een aantal elementen gemeen.Wanneer je jouw(online) business start heb je alle 5 deze cruciale elementen nodig. Heb je die niet, dan wordt het heel moeilijk om te blijven bestaan. Vandaag vertel ik je wat deze elementen zijn. Mindset Een ondernemers mindset is onmisbaar om iets van de grond te krijgen. Heb

helpful content google update

Wat is de helpful content google update?

Op 25 augustus 2022 zag de ‘Helpful Content’ Google update het licht. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de focus met de helpful content google update meer en meer gelegd naar nuttige informatie. Staat jouw blog vol met fuzzie items, dan heb je pech en ga je ineens een stuk minder makkelijk vindbaar zijn

boost je email mailing

5 Tips om jouw mailings de moeite waard te maken

Van jouw mailings een fantastisch stukje content maken… mensen doen uitkijken naar jouw volgende email… klinkt top, toch? Wel, in dit artikel geef ik je vijf tips om van iedere mailing een succes te maken. Ready? GO! Conclusie Ik hoop dat deze tips je een beetje aan het denken zetten. Moest je op zoek zijn

vindbaarheid in google

6 manieren waarop jouw webdesign impact heeft op je vindbaarheid in Google

Een goed ontworpen website zorgt voor een betere gebruikservaring, wat tegenwoordig een cruciale factor is in zoekmachine optimalisering (SEO) en dus vindbaarheid in Google. Het is belangrijk om te weten dat deze twee aspecten tegenwoordig mooi samen moeten werken, en een even belangrijke rol spelen in je kansen om hoog in Google te staan.

Download

Download gratis de checklist
5 elementen van een online business

Vul je naam en e-mail in en ik stuur je de downloadlink

Gratis workshop

WordPress voor beginners

Ben jij VIP?

Vraag vandaag nog jouw VIP support aan via dit formulier.