Mailchimp, Autorespond, Activecampaign of Mailerlite? Wat is de beste e-mail tool voor mijn business?

Welke e-mailmarketing tool kies je best voor jouw business?

Er wordt me regelmatig de vraag gesteld welk systeem ik als e-mail tool zou aanraden.

Dat hangt er uiteraard vanaf wat je van een tool verwacht en waar je het wilt voor gebruiken. Niet alle systemen zijn even goed voor elk doel en daarom vergelijk je ze best voordat je de investering in geld en tijd aan gaat. Want ja, het degelijk opzetten van een mail marketing systeem kost wel wat tijd en inspanning.

In dit artikel zet ik graag 4 e-mail tools voor jou naast elkaar met hun voor en nadelen.

We gaan het hebben over  de e-mail tool Mailchimp, Autorespond, Mailerlite en Activecampaign.

Dit zijn momenteel de meest bekende en meest gebruikte e-mail marketing automatisering tools in België.

Alle vier de e-mail tools hebben de mogelijkheid om nieuwsbrieven te versturen, automatische mailsequenties op te zetten, je contacten in verschillende lijsten en segmenten/groepen te zetten en inschrijfformulieren te maken.

e-mail toolHet grote verschil in deze tools zit hem voornamelijk in het gebruikersgemak.

Mailchimp en Autorespond hebben naar mijn mening geen aangename werkflow.

Vooral Autorespond heeft een aparte werkwijze waarbij je je teksten, layout en gegevens op verschillende plaatsen moet instellen voordat je ze in een e-mail kunt gebruiken.

Wanneer je tijds efficiënt wil werken is dat niet optimaal. Het is ook een redelijk dure tool, en wanneer je bijvoorbeeld een wordpress site hebt, is de (optionele) shoppingcart waar ze erg mee uitpakken helemaal weggegooid geld (je kan met Woocommerce gratis hetzelfde bereiken).

Een ander nadeel van Autorespond is dat het in tegenstelling tot de andere 3 niet goed integreert met bijvoorbeeld WordPress. Om een inschrijfformulier op je website te zetten, ga je handmatig formuliercode moeten gaan invoegen. Nog een nadeel is dat je met deze werkwijze weinig invloed hebt op hoe jouw formulier er op je website uit ziet (kleuren/lettertypes etc).

Door deze werkwijze heeft Autorespond ook een grotere leercurve dan zijn broertjes.

Wat Mailchimp betreft, dit is veruit de meest gebruikte e-mail marketing automatisering tool. Niet voor zijn gebruiksvriendelijkheid, maar voornamelijk omwille van de 2000 gratis subscribers.

Een aantal jaar geleden liet Mailchimp nog toe om met automatische e-mailsequenties tot 3 e-mails te versturen. Dit is ondertussen teruggebracht naar 1, wat het nut van de gratis versie eigenlijk beperkt tot zuivere nieuwsbrieven. Dus niet echt een e-mail marketing tool tenzij je naar de betalende versie overstapt die het aantal subscribers op het laagste instapplan al direct terugbrengt tot 500.

De interface is niet echt overzichtelijk, maar de drag and drop e-mailbouwer is wel van goede kwaliteit.

Die is trouwens best te vergelijken met die van Mailerlite.

Mailerlite heeft een heel aangename instellingswizard die je moeiteloos door het registratieproces loodst. Dat is iets wat in de twee voorgaande tools wat complexer verloopt.

Mailerlite heeft ook het grote voordeel dat je eerste 1000 subscribers gratis zijn. Zonder de beperkingen die bijvoorbeeld in Mailchimp wel zitten.

En dan komen we bij mijn persoonlijke favoriet Activecampaign. Mijn favoriete e-mail tool, maar daarom niet noodzakelijk die van jou 😉.

Activecampaign heeft net als Autorespond geen gratis account.

Waarom is dit dan de tool waar ik het liefste mee werk? Wel TAGS!

Je kan in Activecampaign door die tags heel erg specifiek zijn in het segmenteren van jouw subscribers. Waar je bij de vorige 3 tools mensen in bepaalde groepen kan verdelen, kan je hierbovenop die groepen nog gaan verder indelen in bijvoorbeeld persoonlijke voorkeuren, gedownloade freebies, gekochte producten, tags voor jouw digitale leeromgeving en ga zo maar door.

Ik geef het toe, er hangt een prijskaartje aan (trouwens in verhouding even veel als Mailchimp en tot 2500 subscribers goedkoper dan Autorespond).

Dus, wat is nu de beste tool voor JOU?

Ik zou eerlijk gezegd aanraden om te kiezen voor Mailerlite of Activecampaign. Hieronder geef ik nog een overzichtje van de belangrijkste zaken. 

Tool Voordelen Nadelen Prijs
Autorespond Nederlandstalig Complex

Duur

Geen tags

Geen integratie met CMS (WordPress etc.) enkel via het embedden van code

27€ per maand voor 500 subscribers
Mailchimp Goede e-mailbuilder

2000 Gratis subscribers

Goede integratie met CMS

Niet geschikt voor e-mailmarketing in de gratis versie.

Complex

Geen tags

15€ per maand voor 500 subscribers
Mailerlite Goede e-mailbuilder

1000 Gratis subscribers

Goede integratie met CMS

Geen tags

Soms iets te simpel

15€ per maand voor 2500 subscribers
Activecampaign Intuïtieve workflow

Goede e-mailbuilder

Tags

Zeer goede integratie met CMS

Iets duurder 15€ per maand voor 500 subscribers

Wat Autorespond betreft ben ik teleurgesteld. Ik had hier van concullega’s mooie dingen over gehoord, maar die zijn volgens mijn mening na het uittesten van de tool enkel verkooppraatjes.Conclusie

IMHO de beste prijs/kwaliteit/mogelijkheden vind je bij Mailerlite.

Wil je echt professioneel gaan met je e-mailmarketing, dan kies je best voor Activecampaign.

Wil je enkel nieuwsbrieven versturen, dan is Mailchimp meer dan voldoende.

Moest je nog vragen hebben of wil je wat hulp bij het kiezen van de tool die bij jou en jouw business past, dan mag je me uiteraard altijd een seintje geven 😉.

 

Natascha Vantuykom

Natascha Vantuykom

Natascha helpt je met de online technische toestanden van je business. Website, e-mail automatisatie en social media planning. Als handy woman zet ik voor jou de puzzelstukjes op de juiste plaats. natascha@mindyourownbusiness.eu

Delen:

Meer Posts

website support

De nummer 1 reden om te investeren in website support en coaching

Duizenden euros. Dat is het bedrag dat de gemiddelde ondernemer spendeert aan businesscoaching. Per jaar! Sommigen gaan nog wat verder en schakelen een mentor in die hen bij elke stap in hun business begeleidt. Maar wat met de website? Dat wordt meestal simpelweg overgelaten aan de webdesigner, die er zijn dingetje van maakt. Het krijgt

virus disaster

Virus Disaster week – of de perikelen van een kleine zelfstandige

Vorige week begon het… mijn virus disaster… midden in mijn workation die ik me, zoals je wellicht zult begrijpen, wel anders had voorgesteld. Een klant meldde me dat bepaalde bezoekers van haar site werden doorgeleid naar rare reclamesites. Mijn alarmbellen begonnen langs alle kanten te rinkelen en ik heb halsoverkop alles waar ik mee bezig

Apple iOS15 killed my open rates

Apple killed my open rates!

Aiai… na de iOS14 update, die impact had op je facebook advertenties, gaat Apple met iOS15 nog een stapje verder. Zeg vaarwel tegen jouw open-rates! Door de privacy updates van Apple ga je niet langer kunnen vertrouwen op jouw e-mail open rates. Je gaat dus ook niet meer kunnen testen hoe goed jouw subjectlines presteren.Je

online business

Een online business, wat houdt dat nu precies in?

Ondernemen in de 21ste eeuw schijnt zoveel gemakkelijker te zijn dan vroeger. Maar is dat wel zo? Uiteindelijk zijn er heel wat meer balletjes in de lucht te houden. Gelukkig is de technologie mee geëvolueerd. Er is tegenwoordig ZOVEEL mogelijk dat zonder het internet gewoon niet denkbaar was. Waar je bijvoorbeeld vroeger verschillende honderdduizenden franken

Vul je naam en e-mail in en ik stuur je de downloadlink

Gratis workshop

WordPress voor beginners

Ben jij VIP?

Vraag vandaag nog jouw VIP support aan via dit formulier.