Mailchimp, Autorespond, Activecampaign of Mailerlite? Wat is de beste e-mail tool voor mijn business?

Welke e-mailmarketing tool kies je best voor jouw business?

Er wordt me regelmatig de vraag gesteld welk systeem ik als e-mail tool zou aanraden.

Dat hangt er uiteraard vanaf wat je van een tool verwacht en waar je het wilt voor gebruiken. Niet alle systemen zijn even goed voor elk doel en daarom vergelijk je ze best voordat je de investering in geld en tijd aan gaat. Want ja, het degelijk opzetten van een mail marketing systeem kost wel wat tijd en inspanning.

In dit artikel zet ik graag 4 e-mail tools voor jou naast elkaar met hun voor en nadelen.

We gaan het hebben over  de e-mail tool Mailchimp, Autorespond, Mailerlite en Activecampaign.

Dit zijn momenteel de meest bekende en meest gebruikte e-mail marketing automatisering tools in België.

Alle vier de e-mail tools hebben de mogelijkheid om nieuwsbrieven te versturen, automatische mailsequenties op te zetten, je contacten in verschillende lijsten en segmenten/groepen te zetten en inschrijfformulieren te maken.

e-mail toolHet grote verschil in deze tools zit hem voornamelijk in het gebruikersgemak.

Mailchimp en Autorespond hebben naar mijn mening geen aangename werkflow.

Vooral Autorespond heeft een aparte werkwijze waarbij je je teksten, layout en gegevens op verschillende plaatsen moet instellen voordat je ze in een e-mail kunt gebruiken.

Wanneer je tijds efficiënt wil werken is dat niet optimaal. Het is ook een redelijk dure tool, en wanneer je bijvoorbeeld een wordpress site hebt, is de (optionele) shoppingcart waar ze erg mee uitpakken helemaal weggegooid geld (je kan met Woocommerce gratis hetzelfde bereiken).

Een ander nadeel van Autorespond is dat het in tegenstelling tot de andere 3 niet goed integreert met bijvoorbeeld WordPress. Om een inschrijfformulier op je website te zetten, ga je handmatig formuliercode moeten gaan invoegen. Nog een nadeel is dat je met deze werkwijze weinig invloed hebt op hoe jouw formulier er op je website uit ziet (kleuren/lettertypes etc).

Door deze werkwijze heeft Autorespond ook een grotere leercurve dan zijn broertjes.

Wat Mailchimp betreft, dit is veruit de meest gebruikte e-mail marketing automatisering tool. Niet voor zijn gebruiksvriendelijkheid, maar voornamelijk omwille van de 2000 gratis subscribers.

Een aantal jaar geleden liet Mailchimp nog toe om met automatische e-mailsequenties tot 3 e-mails te versturen. Dit is ondertussen teruggebracht naar 1, wat het nut van de gratis versie eigenlijk beperkt tot zuivere nieuwsbrieven. Dus niet echt een e-mail marketing tool tenzij je naar de betalende versie overstapt die het aantal subscribers op het laagste instapplan al direct terugbrengt tot 500.

De interface is niet echt overzichtelijk, maar de drag and drop e-mailbouwer is wel van goede kwaliteit.

Die is trouwens best te vergelijken met die van Mailerlite.

Mailerlite heeft een heel aangename instellingswizard die je moeiteloos door het registratieproces loodst. Dat is iets wat in de twee voorgaande tools wat complexer verloopt.

Mailerlite heeft ook het grote voordeel dat je eerste 1000 subscribers gratis zijn. Zonder de beperkingen die bijvoorbeeld in Mailchimp wel zitten.

En dan komen we bij mijn persoonlijke favoriet Activecampaign. Mijn favoriete e-mail tool, maar daarom niet noodzakelijk die van jou 😉.

Activecampaign heeft net als Autorespond geen gratis account.

Waarom is dit dan de tool waar ik het liefste mee werk? Wel TAGS!

Je kan in Activecampaign door die tags heel erg specifiek zijn in het segmenteren van jouw subscribers. Waar je bij de vorige 3 tools mensen in bepaalde groepen kan verdelen, kan je hierbovenop die groepen nog gaan verder indelen in bijvoorbeeld persoonlijke voorkeuren, gedownloade freebies, gekochte producten, tags voor jouw digitale leeromgeving en ga zo maar door.

Ik geef het toe, er hangt een prijskaartje aan (trouwens in verhouding even veel als Mailchimp en tot 2500 subscribers goedkoper dan Autorespond).

Dus, wat is nu de beste tool voor JOU?

Ik zou eerlijk gezegd aanraden om te kiezen voor Mailerlite of Activecampaign. Hieronder geef ik nog een overzichtje van de belangrijkste zaken. 

Tool Voordelen Nadelen Prijs
Autorespond Nederlandstalig Complex

Duur

Geen tags

Geen integratie met CMS (WordPress etc.) enkel via het embedden van code

27€ per maand voor 500 subscribers
Mailchimp Goede e-mailbuilder

2000 Gratis subscribers

Goede integratie met CMS

Niet geschikt voor e-mailmarketing in de gratis versie.

Complex

Geen tags

15€ per maand voor 500 subscribers
Mailerlite Goede e-mailbuilder

1000 Gratis subscribers

Goede integratie met CMS

Geen tags

Soms iets te simpel

15€ per maand voor 2500 subscribers
Activecampaign Intuïtieve workflow

Goede e-mailbuilder

Tags

Zeer goede integratie met CMS

Iets duurder 15€ per maand voor 500 subscribers

Wat Autorespond betreft ben ik teleurgesteld. Ik had hier van concullega’s mooie dingen over gehoord, maar die zijn volgens mijn mening na het uittesten van de tool enkel verkooppraatjes.Conclusie

IMHO de beste prijs/kwaliteit/mogelijkheden vind je bij Mailerlite.

Wil je echt professioneel gaan met je e-mailmarketing, dan kies je best voor Activecampaign.

Wil je enkel nieuwsbrieven versturen, dan is Mailchimp meer dan voldoende.

Moest je nog vragen hebben of wil je wat hulp bij het kiezen van de tool die bij jou en jouw business past, dan mag je me uiteraard altijd een seintje geven 😉.

 

Comments

Vergelijkbare berichten